Trombone (Koper laag)

Als je trombone, bariton of bastuba speelt, ben je een koperblazer, omdat deze instrumenten van koper gemaakte blaasinstrumenten zijn.
Met een trombone, bariton of bastuba kan je alle kanten uit, van jazzbands tot harmonie-orkesten, van brassbands tot fanfares en van salsabands tot symfonie-orkesten.

Als je een paar maanden speelt, kan je meestal al aardig met een trombone, bariton of bastuba overweg. De makkelijkste instrumenten om te leren spelen? Nee, dat zijn het niet. Het ziet er wel heel simpel uit, met alleen die 3 ‘knoppen’ of die ene lange schuif. En dat maakt het dus juist zo lastig. Omdat je niet voor elke toon een aparte knop of toets hebt, moet je alle tonen zelf maken, maar dat is juist ook weer het leuke ervan. Eigenlijk kan bijna iedereen het leren.

Hoe werkt zo een trombone, bariton of bastuba nu:

Bij een gitaar zijn het de snaren die trillen. Bij een trommel de vellen. En bij een trombone, bariton en de bastuba zijn het je lippen. Zet ze tegen elkaar, en pers er lucht doorheen. Dat kan klinken alsof je een ballon laat leeglopen, maar ook als een motor, in de verte. Van hoog tot laag, en van schel en scherp tot zacht en zwoel.

 Met een trombone, bariton of bastuba kan je alle kanten uit, van jazzbands tot harmonieorkesten, van brassbands tot fanfares en van salsabands tot symfonieorkesten. In veel orkesten vind je niet één, maar een paar koperblazers, tot een stuk of tien of meer aan toe. 

Drie knoppen of een schuif:
Als je een paar maanden speelt, kan je meestal al aardig met een trombone, bariton of bastuba overweg. De makkelijkste instrumenten om te leren spelen? Nee, dat zijn het niet. Het ziet er wel heel simpel uit, met alleen die drie ‘knoppen’ of die ene lange schuif. En dát maakt het dus juist zo lastig. Omdat je niet voor elke toon een aparte knop of toets hebt, moet je alle tonen zelf maken, maar dat juist ook weer het leuke ervan. Eigenlijk kan bijna iedereen het leren.

Trombone:
Een trombone is ongeveer twee keer zo lang als een trompet. Daarom klinkt hij ook een stuk lager.
Als je een trombone uitrolt, is hij zo’n 2,70 meter lang. Met de schuif helemaal uitgeschoven komt daar nog een kleine meter bij. Om de lucht in al die meters te laten trillen, heb je een behoorlijk groot mondstuk nodig. Wat iedereen gewoon ‘trombone’ noemt, is een tenortrombone. Hij bestaat uit twee delen: het bekerdeel en de schuif, met een grote wartelmoer zet je die twee aan elkaar vast. De schuif bestaat uit de binnenschuif en de buitenschuif, ofwel de binnencoulisse en de buitencoulisse.

De Bariton/Euphonium:
De euphonium maakt samen met z’n kleine broertje bariton deel uit van de Saxhoornfamilie. Lees je dat nu goed saxhoorn familie?, meneer Adolph Sax heeft niet alleen de saxofoon uitgevonden maar onder meer ook de bariton. Baritons en euphoniums ogen hetzelfde, ze hebben hetzelfde toonbereik, maar er is een belangrijk verschil. Een euphonium is breder gebouwd. Daardoor ontstaat een groter geluid. De bariton klinkt daarentegen helderder. Veel orkesten zetten de instrumenten naast elkaar om beide klankkleuren te benutten. De euphonium kom je vooral tegen in de blaasmuziek: harmonie, fanfare en brassband dus. In symfonie-orkesten zul je het instrument minder snel tegenkomen.

Bastuba: 
Dan bestaat er ook nog een groter broertje van de Bariton of Euphonium de Bastuba, dit instrument is eigenlijk precies hetzelfde als een Euphonium maar dan nog groter en lager!

Een aantal bekende trombonisten zijn: Christian Lindberg, Branimir Slokar en Bart van Lier, een hele bekende euphonium speler is: Steven Mead. Al deze mensen zijn op “you tube” terug te vinden! 

Op de muziekschool kun je dus ook Trombone, Bariton of zelfs Bastuba leren spelen, dat kan als je nog nooit een instrument hebt gespeeld, maar ook mensen die al in een orkest spelen kunnen weer les nemen.

Inschrijven is het hele jaar mogelijk. Als er nog plaats is, kan er ook gedurende het schooljaar worden gestart.

 

Leeftijd: Vanaf ongeveer 8 jaar
Kosten instrument: Vanaf €300,-
Lesdag: Woensdag
Docent: Daniël Follmann
Lestarief: Klik hier voor de Tarieven pagina