Basgitaar

In 1951 bouwde Leo Fender de eerste elektrische basgitaar, de Fender Precision Bass. Het instrument was bedoeld als vervanging van de veel grotere contrabas en kreeg al snel een eigen plek in zowel de popmuziek als in de jazz. Het woord Precision verwijst naar de fretten op de hals waardoor je zuiver kunt spelen. Op de contrabas moet je zelf intoneren, de juiste toon vinden. De Precision Bass heeft géén klankkast maar een zogenaamde solid body, van massief hout dus. De vier snaren hebben dezelfde stemming als de vier snaren van een contrabas (E-A-D-G).

In de loop van de tijd zijn er door vele fabrikanten en bouwers heel veel verschillende soorten modellen gebouwd. Je kunt ook kiezen uit verschillende houtsoorten voor zowel de body als de hals. Tevens kun je kiezen uit verschillende soorten pickup’s  waarmee je je eigen sound kan maken. Er bestaan ook basgitaren met vijf of zes snaren, fretloze basgitaren die weer als een contrabas klinken en akoestische basgitaren (met een klankkast). Tot slot zijn er ook kleine (kinder)basgitaren.

Inmiddels zijn er vele speelstijlen ontstaan en is de basgitaar ook een volwaardig solo-instrument geworden. Het kan zowel met de vingers als met een plectrum bespeeld worden.

In de jazz, jazzrock en fusion waren bassisten als Stanley Clarke, Jaco Pastorius en Marcus Miller grote namen. Tegenwoordig zijn Richard Bona en Victor Wooten zeer populair. In de popmuziek zijn de zeer virtuoze Flea (bassist van de Red Hot Chili Peppers), Paul McCartney en Sting heel grote namen. Zo heeft elk genre zijn eigen bashelden.

In een band vormt de bassist samen met de drummer de ritmesectie. Hun partijen zijn op elkaar afgestemd en samen zorgen ze voor de groove, het begeleidende ritme.

Op de muziekschool kiezen kinderen vaak pas na een paar jaar les op de klassieke gitaar voor de basgitaar. Je hebt dan zoveel basisvaardigheden dat een overstap makkelijk gemaakt kan worden. Vaak kun je dan ook al snel in een band gaan spelen.

In de lessen leer je: hoe je je bas moet bespelen (houding/techniek), lezen van notenschrift en/of tablatuur, het spelen (en de theorie) van akkoordenschema’s en het geven van een solo. We kunnen je verschillende stijlen en technieken als bijvoorbeeld slapping leren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je de liedjes gaat spelen die je leuk vindt.

In het leslokaal hebben we de beschikking over een computer met internetaansluiting We kunnen dus volop muziek beluisteren en tabs (bladmuziek) zoeken. Ook kunnen we eventueel zelf een liedje uitzoeken en opschrijven. Kortom, aan de slag!

Inschrijven is het hele jaar mogelijk. Als er nog plaats is, kan er ook gedurende het schooljaar worden gestart.

 

Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Lesdagen: Maandag, woensdag, donderdag
Lestijd: In overleg met de docent
Docent: Peter Broersen

Edwin Ligteringen

Lestarief: Klik hier voor de Tarieven pagina